OKB-së paralajmëron për përhapjen e sëmundjeve

0

Sipas agjencisë së OKB-së, 930,000 njerëz të zhvendosur brenda vendit ishin strehuar në ambientet e saj në të gjithë Gazën që nga 19 nëntori. “Strehimoret tashmë janë të mbipopulluara rëndë dhe nuk kanë më vend për të ardhur të rinj”, thekson organizata.

Agjencia tha se zhvendosja e kaq shumë njerëzve po rezultonte në përhapje të konsiderueshme të sëmundjeve, duke përfshirë sëmundjen akute të frymëmarrjes dhe diarrenë, rastet e të cilave janë rritur me 40% në dy javët e fundit.

Shiu i dendur dhe aksesi i kufizuar në ujë dhe kanalizime në Gaza po paraqesin gjithashtu një “kërcënim serioz të një shpërthimi masiv të sëmundjeve” midis fëmijëve, paralajmëroi të martën Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët.

“Le të jemi të qartë: kontrolli i karburantit dhe aksesi në ujë është për të kontrolluar nëse mijëra – ndoshta dhjetëra mijëra – fëmijë jetojnë apo vdesin”, tha zëdhënësi i UNICEF-it, James Elder, në një konferencë shtypi në Gjenevë.

Mesatarisht, ka një njësi dushesh për çdo 700 njerëz dhe 160 njerëz ndajnë një tualet të vetëm, sipas UNRWA.

UNRWA tha gjithashtu se u tha se 120 litra karburant do të lejoheshin në Gaza një herë në dy ditë, dhe se kjo do të mbulonte vetëm gjysmën e kërkesës kritike ditore. Pa më shumë karburant, agjencia tha se do të detyrohet të trajtojë një numër të reduktuar kamionësh ndihmash që transportojnë ndihma humanitare që kalojnë çdo ditë në Rafah dhe pjesë të mëdha të Gazës do të vazhdojnë të përmbyten me ujëra të zeza, duke rritur më tej rreziqet e sëmundjeve.

Agjencia dha gjithashtu disa përditësime të tjera mbi operacionet e saj në Gaza. Sipas UNRWA, që nga 19 nëntori:

– Gjithsej 1268 kamionë me ndihma kishin hyrë në Gaza përmes kalimit Rafah. Prej tyre, 200 ishin kamionë të UNRWA-s, që transportonin ushqime, ujë, furnizime mjekësore dhe artikuj të tjerë thelbësorë jo ushqimorë.

– Të paktën 778 persona të zhvendosur brenda vendit që strehohen në ambientet e UNRWA janë plagosur dhe të paktën 176 janë vrarë që nga 7 tetori. Ky numër është një vlerësim dhe pritet të jetë më i lartë.

– 17 instalime u goditën drejtpërdrejt dhe 45 u prekën nga dëme kolaterale.

– Më shumë se 100 punëtorë të UNRWA-s janë vrarë që nga fillimi i luftës. Të paktën gjysma janë vrarë në jug të Wadi Gazës, në zonën ku ushtria izraelite u ka thënë civilëve të lëvizin.

– Nëntë nga 22 qendrat e saj shëndetësore janë ende funksionale në zonat e mesme dhe jugore të Gazës.

Vlerësohet se ka rreth 50,000 gra shtatzëna në Gaza, me më shumë se 180 që lindin çdo ditë. Puset vazhdojnë të funksionojnë dhe operacionet e transportit të ujit me kamionë në strehimoret në Rafah dhe Khan Younis vazhdojnë. Megjithatë, për shkak të disponueshmërisë së reduktuar të karburantit, prodhimi i ujit të puseve ishte ulur nga mesatarisht 10,000 metër kub në 7,000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *